INSPIRATION

main image

The Rise of Ethonomics (Η άνοδος της «Ηθονομίας»)


Ethonomics:
Ο σχεδιασμός για τις αρχές του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

 
Έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε μια πολιτιστική στροφή – μια νέα ενημέρωση για το πόσο βαθιά είναι συνδεδεμένες η ανθρώπινη και η περιβαλλοντική υγεία. Αν ξεκινήσουμε με μια συζήτηση για τις επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής μας ως άτομα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τρία βασικά χαρακτηριστικά του πολιτιστικού τοπίου που επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας, την υγεία μας καθώς και αυτή του φυσικού κόσμου. Αυτά είναι η τεχνολογία, το φαγητό και το αστικό περιβάλλον.
 
Τεχνολογία
Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, βλέπουμε ότι η τεχνολογία (π.χ. η τεχνολογία των επικοινωνιών, και πιο συγκεκριμένα, κινητές συσκευές υψηλής τεχνολογίας), έχει βγάλει τη σωματική δραστηριότητα από την καθημερινή μας ζωή. Το αποτέλεσμα είναι ένας καθήμενος πληθυσμός με πολύ συχνή την εμφάνιση παχυσαρκίας και ασθενειών σχετιζόμενων με την έλλειψη άσκησης.
 
Φαγητό
Ενώ το υγιεινό και προσιτό φαγητό είναι άμεσα διαθέσιμο στους περισσότερους ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, πολλοί παραιτούνται από την υγιεινή διατροφή και καταναλώνουν κατεργασμένες τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας που συμβάλλουν στις ασθένειες. Ταυτόχρονα, έρευνες αποκαλύπτουν μια σημαντική τάση προς την επιλογή οργανικών συστατικών, παραγμένων τοπικά, και έτοιμων φαγητών – μια στροφή που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον.
 
Αστικά Περιβάλλοντα
Περισσότεροι από το 80% του πληθυσμού των ΗΠΑ ζουν σε μια αστική περιοχή. Ενώ η βία, η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η κακή ποιότητα αέρα και η έλλειψη υποδομών φιλικών προς τους πεζούς παραμένουν εμπόδια για την υγεία, πολλές πόλεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο να δημιουργήσουν αστικά περιβάλλοντα σχεδιασμένα για τις ανθρώπινες ανάγκες και που αντανακλούν την ανθρώπινη συγγένεια με τα φυσικά συστήματα. Οι στρατηγικές συμπεριλαμβάνουν τη βελτίωση των μεταφορών, την υποστήριξη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το σχεδιασμό των πόλεων έτσι ώστε να διατηρούν επαφή με τον φυσικό κόσμο.
Οι συνθήκες που προκύπτουν στον αστικό σχεδιασμό παραλληλίζονται με αυτές που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές που είναι αποφασισμένοι να δημιουργούν κτίρια και εργασιακούς χώρους που μοιάζουν με καλές γειτονιές. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν τέσσερις βασικά προκλήσεις – και ευκαιρίες – για να δημιουργήσουν υγιή κτίρια και εργασιακούς χώρους με προτεραιότητα τον άνθρωπο: την προαγωγή της κινητικότητας, την ενσωμάτωση ή την επίκληση της φύσης, τη μείωση του θορύβου και της αποδιοργάνωσης, τη χρήση υλικών που βοηθούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος που εμπνέει τον εργαζόμενο.
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων μπορεί να προαγάγει την κινητικότητα μέσα στον εργασιακό χώρο. Οι αρχιτεκτονικές στρατηγικές συμπεριλαμβάνουν προσβάσιμες ανοιχτές σκάλες με πολλαπλά επίπεδα και όψεις μέσα σε ενεργούς χώρους, εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων για γυμναστική και αναψυχή, και μια ποικιλία από μεγάλης – και μικρής – κλίμακας ανοιχτούς και κλειστούς χώρους που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να περιφέρονται για να συνεργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν ή να επικεντρωθούν σε ένα έργο. Στο γραφείο εργασίας, προσαρμόσιμα έπιπλα επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάθονται, να στέκονται και να αλλάζουν στάσεις συχνά ώστε να μειώνουν την κόπωση και το άγχος στις αρθρώσεις και στους μυς, να καίνε θερμίδες και να βοηθούν την κυκλοφορία σε όλο το σώμα, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης γνωστικής λειτουργίας.
Οι ιδέες αυτού του σχεδιασμού δημιουργούν τρόπους να σχεδιαστούν κτίρια και εσωτερικά κτιρίων που θα ενσωματώνουν ή θα επικαλούνται τη φύση, αλλάζοντας όχι μόνο το πώς φαίνονται οι κατασκευές και οι χώροι εργασίας, αλλά και το πώς λειτουργούν επίσης. Έρευνες δείχνουν ότι συνδέοντας χώρους με τον φυσικό κόσμο – παρέχοντας παράθυρα, το φως της ημέρας, καθαρό αέρα, φυτά, νερό, φυσικά υλικά, διακοσμητικά σχέδια και στρατηγικές σχεδιασμού εμπνευσμένες από τη φύση – μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική και ψυχολογική υγεία των «ενοίκων» ενός κτιρίου. Επίσης, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και να προσφέρουν κι άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.
Το γραφείο είναι ένας τόπος για δημιουργικότητα και συνεργασία, απαιτώντας χώρους που υποστηρίζουν ρευστές και αυθόρμητες διαδράσεις – αλλά και ήσυχους χώρους επίσης, που ελαχιστοποιούν τον θόρυβο και την πιθανότητα αποδιοργάνωσης όταν σκεφτόμαστε, αναλύουμε, γράφουμε και διαβάζουμε. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένας μέρος να ξεφεύγουν από τη ροή της δραστηριότητας και θέλουν να ελέγχουν τον θόρυβο, ειδικά αυτόν που σχετίζεται με όσα τους ακούν οι άλλοι να λένε και όσα ακούν οι ίδιοι από τους άλλους.
Η δημιουργία εργασιακών χώρων που είναι ελκυστικοί, άνετοι και ευχάριστοι εξαρτάται από έναν επιδέξιο συνδυασμό υλικών, υφών, σχεδίων και χρωμάτων. Είναι αναγκαίο να επιλέγονται υλικά που δεν περιέχουν τοξίνες ή εκπέμπουν χημικές ουσίες. Οι σχεδιαστές επίσης, επιλέγουν υλικά σύμφωνα με την ηχοαπορροφητική τους αξία, την ευχάριστη αφή και τον οπτικό πλούτο χρώματος, σχεδίου και υφής. Πέραν της αισθητικής, ποικίλες διεγέρσεις των αισθήσεων μπορούν να δεσμεύσουν και να ενεργοποιήσουν τους ανθρώπους στη δουλειά.
Αναλογιζόμενοι την επίδραση των ανθρώπινων συστημάτων στα φυσικά συστήματα – και την επίδραση των φυσικών και χτισμένων περιβαλλόντων στους ανθρώπους – μπορούμε να υποθέσουμε ότι η δύναμη του σχεδιασμού σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αισθητική, επικοινωνία ή δημιουργία επιθυμητών προϊόντων. Μάλλον, θα πρέπει να εξασκηθεί ως μία διαδικασία ολοκληρωμένης σκέψης – μια σύνθεση σχεδιασμού, τεχνολογίας, επιστήμης και ανθρωπιστικών αρχών – τοποθετημένης μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής δεοντολογίας: την «Ηθονομία» (Ethonomics).

Πηγή: www.teknion.com